Indie musik-og teen-TV: en bromance lavet i en trist dreng himlen

Ingen genre af musik er bedre egnet til at soundtracking vokseværk af teenagere og – som Riverdale viser sig – det er stadig kæmpede for hver en sidste bemærkning.

I USA, Riverdale vender tilbage på torsdag for at bringe os tættere på at løse den ultimative prime-time mysterium: hvem blandt os virkelig bekymrer sig om Archie Andrews’ musik karriere? Ikke at Archie ‘s musik-centreret historie er helt Riverdale’ s skyld. Sikker på, han udførte i en skjorte og slips på sin high school ‘ s forskellige vis. Ja, han næsten rev Josie og Pussycats fra hinanden. Og helt sikkert, hvis det var i 2006, Archie Andrews’ favorit band ville være Almindelig Hvid Tee. Men Riverdale er blot udøver den mangeårige tradition for teen-serien ved hjælp af indie-musik som kulturel valuta – og ikke kun som et middel til storytelling, men som et vejskilt med til at definere en bestemt tid eller en bestemt karaktertræk. Der er genial: ved at tilpasse sig med en bestemt bevægelse eller subkultur, teenager viser blevet en refleksion af tiden, mens der fungerer som en platform, der er villige til at øge spirende handlinger. Tror ikke mig? Bare se (disse viser Pengaro, at der gjorde præcis det).

I betragtning af seriens tema blev udført i en del af pop-rock-veteran, Carole King, Gilmore Girls’ combo af college-centreret radio hits, og vokset op indie bør ikke være overraskende – især fordi så meget som serien var, om Rory, der var fokus ligeledes på Lorelai. Og rentefrit lån det forklarer blanding af navne som the Shins, med kunstnere som Joey Ramone og Yoko Ono. På den ene side, Skinnebenene og juster med Rory ‘s aldersgruppe, men ikke kommer for langt ind risikabelt musikalsk territorium (forståeligt nok, da Rory’ s oprindelige bue, var en straight-snøret overachiever). Men på den anden side, Ramone og Ono fremkalde den æra, hvor Lorelai var en teenager selv, hentyder til, hvor hun kom fra. I mellemtiden, navne som PJ Harvey gifte sig med den kulturelle verdener af Rory og Lorelai, og fremkalde oprør af en ung Lorelai, samtidig med at appellere til digter i sin datter. Som for den instrumentale “la la la”, der popper hele serien? Der kan jeg ikke hjælpe dig med.

Uden Death Cab For Cutie, hvordan ville vi vide, Seth Cohen var en indie-kærlig soft-boy (udover Ben Folds Five plakat i sit soveværelse)? Uden montage sæt til Jeff Buckley ‘ s Hallelujah, hvordan ville vi forstå de følelsesmæssige ødelæggelse forårsaget på de Cohen klan? Uden Imogen Heap ‘ s Hide and Seek, hvordan vil vi identificere de mentale uro, der fulgte Marissa Cooper skyde sin kæreste, bror? I sidste ende, OC soundtrack tjente to formål: til at indstille (ordret) tone for serien’ dramatics, men også for at tilpasse bestemte bands med visse personlighedstræk. Fra de første episoder, Seth Cohen, der anvendes musik som social valuta, og blev chokeret over at hans fordømmende kerne, at en person, som Marissa Cooper kunne lide punk. Og det var i den ånd som bands blev præsenteret for OC seerne via soundtrack: de betegnes alt fra sociale status til at verdenssyn. Og hvis du ikke ned med indie, kan du godt sætte på en muslingeskal halskæde, smide på nogle Pælerod og gøre din vej over til vandpolo praksis med resten af upper-middle-class liberal douches.